Chcete začít podnikat a napadlo vás otevřít si vlastní kavárnu? Víte, co všechno k tomu potřebujete a bez čeho se neobejdete? Inspirujte se tipy, jak si otevřít kavárnu a nezapomeňte, že hnacím motorem je v první řadě nápad, nadšení a touha uspět.
Nápad je nejdůležitější
Prvním krokem, jak začít je mít originální nápad. Takový nápad, který bude prodávat a přivede do vaší kavárny pravidelné hosty. Je důležité, aby byla něčím jiná, ojedinělá a aby se zákazníci chtěli vracet. Může to být kavárna v nějakém konkrétním stylu, může zde pravidelně hosty bavit živá hudba nebo jeden den v týdnu zde mohou recitovat místní umělci. Zákazníky může přilákat domácí sladké pečivo nebo výborné koláče, které jinde nenabízí. Nezapomeňte, že vaše kavárna může mít také zajímavý příběh, který bude svádět k návštěvě.
Vhodné místo
Hned na dalším místě je volba místa. Správné místo a prostor, kde se bude vaše kavárna nacházet, jsou také tím, co vám pomůže přilákat zákazníky. Je potřeba, aby místo bylo dobře dostupné, aby v blízkosti bylo možné pohodlně parkovat, popřípadě, aby byla kavárna ve středu města nebo vesnice, nebo v blízkosti dopravy. Ve středu města musíte však počítat s vyšším nájmem, pokud si daný prostor budete pronajímat.
Stanovte si rozpočet
Velmi důležitým, dalo by se říct, že až nezbytným krokem, k otevření vlastní kavárny, je rozpočet. Ten vám pomůže vyřešit financování, které je možné z vlastních zdrojů, z úvěru nebo kombinací obojího. V rozpočtu musíte zmínit náklady na otevření kavárny, na její vybavení, včetně konvektomatu, bude-li potřeba, barové ledničky, profesionálního kávovaru a dalších pomocníků, kteří vám ulehčí práci. Nezapomeňte také na platy zaměstnanců, pronájem místa a finance na energie a služby.
Vyberte si vhodné společníky
Stejně jako plán rozpočtu je nutné vybrat si vhodné společníky, kteří vám pomohou s vaším záměrem podnikat v gastro průmyslu. Můžete si vybrat společníky, kteří do toho s vámi půjdou naplno a budete se podílet i dělit o zisk rovným dílem. Potřebovat budete také číšníky, popřípadě kuchaře. Vyberte si spolehlivé a nadšené spolupracovníky, aby vám pomohli vytvořit příjemné prostředí, kde se vám bude dobře pracovat, a zákazníci se budou rádi vracet.
Nešetřete na vybavení
Co se týče vybavení kavárny, tak rozhodně nešetřete, raději pořiďte kvalitní a profesionální spotřebiče a stroje, které vám práci ulehčí, urychlí a velmi rychle vrátí prvotní investici. V kavárně potřebujete profesionální kávovar, rozhodně také barovou lednici, hodí se i sodovač a pro přípravu teplých a zdravých pokrmů vám skvěle poslouží konvektomat. Skvěle oceníte také mlýnek na kávu nebo filtr na vodu. Samozřejmostí je vybavení v podobě sklenic na víno, hrnků na kávu a dalšího servisu, který by měl být součástí každé dobře vybavené kavárny.