Káva už po mnoho století tvoří nedílnou součást společenského života. A nic se na tom nezměnilo ani dnes – chodíme na ni s přáteli, „využíváme“ ji jako pozvánku na rande, neobejdeme se bez ní při obchodní schůzce. Jedni ji pijí samotnou, druzí do ní přidávají nejrůznější ingredience. Které byste měli vyzkoušet?
Okořeňte si kávu
Navzdory tomu, že Češi začínají kávě rozumět a kávovar se stal samozřejmou součástí prakticky každé domácnosti, v experimentování s chutěmi se drží zkrátka. Proč si ale svou každodenní klasiku trochu neokořenit? Doslova. Třeba za pomoci skořice, která představuje cenný zdroj prospěšných léčivých látek. Zažene infekce i záněty, zrychluje metabolismus, zlepšuje imunitní systém, funguje jak cenný antioxidant. Zamilují si ji hlavně ti, kteří preferují výraznější chuť a rádi si nápoj sladí cukrem. Skořice však na rozdíl od něj obsahuje mnohem méně kalorií. Kromě ní můžete vyzkoušet také další druhy koření. Únavu zažene muškátový oříšek nebo kardamom, kterým stačí posypat již hotovou čerstvou kávu. O opravdu netypickou až exotickou chuť se pak postará pomerančová nebo citronová kůra.
Nechte se kávou zasytit
Káva vás nemusí jen nakopnout, ale také vás může nasytit a zahnat pocit hladu. Stačí do ní přidat trochu zdravého tuku. Horkým trendem se stal kokosový olej, který je přírodní zásobárnou zdravých tuků. Dodá vám důležité živiny, zlepší trávení, pomáhá spalovat tuky a navíc zahání chutě na sladké. Stačí jedna lžičku této „zázračné“ ingredience a vaše oblíbená káva získá krásnou krémovou texturu. Místo oleje můžete do nápoje přidat máslo, vznikne tak tzv. neprůstřelná káva, která vám dodá energii až na šest hodin. Dopustit na ni nedají ani sportovci a příznivci nízkokalorických diet, pomáhá totiž s hubnutím a zabraňuje zbytečnému přejídání.
Přidejte kapku alkoholu
Teď v zimě se bude hodit i něco ostřejšího. Irskou kávu s pravou whiskey nebo alžírskou s vaječným likérem všichni dobře znají, co ale zkusit okořenit ji jinou kapkou alkoholu? Správný říz jí dodají nejrůznější likéry. Třeba ve Vietnamu se podává s rumem, žloutkem a cukrem. Ti největší odvážlivci a fajnšmekři pak mohou vyzkoušet kávu Nataša. Kombinace mleté kávy, červeného vína a vodky se však zdá poněkud „zabijácká“. Na časté pití to sice není, ale na zahřátí organismu zahřeje spolehlivě!