Pěstování hroznů a výroba vína mají v Bulharsku dlouhou historii sahající až do dob Thráků. Existují důkazy o bulharském vinařství od roku 4000 př. Víno patří spolu s pivem a hroznovou rakií mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje v zemi.
Bulharská vína a jejich historie
Bulharsko bylo v 80. letech čtvrtým největším vývozcem vína na světě, a většina produkce byla hromadná a směřovala do SSSR. Průmysl však začal upadat, když v letech 1985–1987 provedl Michail Gorbačov kampaň proti alkoholu s částečným zákazem, hovorově známý jako „suchý zákon“. Vodka, bulharská vína a pivo byly zdraženy a jejich prodej byl omezen v množství a denní době. To a pozdější pád SSSR způsobil, že v Bulharsku se půda osázená hrozny dramaticky snížila, ale v posledních letech produkce vína opět roste s vysazením nových hroznů a zvyšováním standardů kvality.
Bulharské víno v historii
Ve své historii má město Pomorie (které se do roku 1934 jmenovalo Anhialo) tradici ve vinařství od prvního tisíciletí před naším letopočtem, přičemž Anhialo je zahrnuto v tzv. Pontické vinařské oblasti. Legendy říkají, že bulharské víno z Pomorie se podávala u královských stolů starověké Tróje a ve středověku si pochutnávali na znalcích vína z Janova a Benátek. Předpokládá se, že odrůdy pěstované od nepaměti Dimyat a Red Misket jsou místního původu.
Dovoz vín z Bulharska a jeho moderní historie
Díky kvalitě pěstovaného vína se rozmohl dovoz vín z Bulharska. Můžete si vybrat ze spousty oblíbených odrůd a přesvědčit se o jeho kvalitě sami. Po osvobození Bulharska byl Pleven prvním centrem vinařského průmyslu. V roce 1890 zde byla otevřena první a jediná profesionální viniční škola. V roce 1903 zde byl založen první moderní sklep a o rok dříve byl zřízen pátý národní institut vinařství a vinařství.
Jak můžete vidět, vinařská tradice v Bulharsku je velmi silná.