Většina z nás má pití kávy spojené s potřebou získání energie. Ráno nám pomůže se probrat a nastartovat organismus na nový den, odpoledne dodá nové síly po obědě a za volantem umožní ujet další kilometry bezpečně. Kdy se lidé s kávou setkali poprvé?
Přes 1500 let
Káva obsahuje kofein, látku, která podporuje mozkovou činnost, zlepšuje myšlení i koncentraci. Je také plná antioxidantů nezbytných pro naše zdraví a obranyschopnost. Uvolňuje v těle endorfiny, je tak vhodným nápojem i před cvičením a zvyšuje výkon. Káva má mnoho prospěšných účinků pro naše tělo, některé průzkumy ale uvádí, že nám může také škodit. Jen málokterý nápoj vyvolává tolik debat mezi odborníky ohledně vhodnosti jeho konzumace. Nic to ale nemění na tom, že kávu pijeme rádi, a to už skoro 1500 let. Kolem roku 525 byla objevena v Etiopii, o pár desetiletí později se začala pěstovat také v Jemenu. Pražená káva se konzumovala už v roce 800 v Emirátech, což bylo prokázáno archeologickými nálezy. V Arábii vznikly první plantáže kolem roku 1000, do Evropy se tento opojný nápoj dostal začátkem 16. století. V naší republice se první kavárna otevřela roku 1714 v domě U Zlatého hada v Praze. Pak si již káva podmanila celý svět a dnes je považována za jeden z nejoblíbenějších nápojů. Její cesta z plantáže až do našeho šálku ale není úplně krátká a jednoduchá.
Rychlá přeprava
Kávová zrna se sbírají zelená, posléze se usuší, upraží a případně rozemelou. Nejčastěji se setkáme s dvěma druhy mleté kávy, s výrazně hořkou robustou a sametově jemnou arabikou, případně jejich kombinací. Dříve se každý krok úpravy kávy musel dělat ručně, což samozřejmě bylo zdlouhavé, proto většinu práce dnes zastávají stroje. Od pražení až po balení, ke kterému se využívá potrubní přeprava. Jen sběr se provádí stále ručně, aby se zrna nepoškodila a zachovala se jejich kvalita. Ostatní úkony už ale zastanou z velké části moderní technologie a potrubní systémy se všemi svými prvky, jako jsou potrubní rychlospojky a rychlospony. Ty se využívají nejen pro fázi balení, ale také při potřebě přepravy surovin v rámci provozu, což by jinak po paletách trvalo mnoho hodin. Využitím potrubí se ale vše urychlí a káva je například po umletí k dávkovači do obalů přepravena rychle a ve velkém množství.
Po zabalení se pak káva expeduje do obchodní sítě a odtud se káva dostane i na náš stůl, aby nám ulehčila start do nového dne i zpříjemnila posezení s přáteli či rodinou.