Jak je to vlastně se sušeným ovocem a přirozenými cukry, kterými toto ovoce disponuje více než čerstvé? Čerstvé ovoce obsahuje i vodu, která se právě sušením vypaří a cukr tedy v ovoci zůstává nezředěný. Může být proto sušené ovoce také nevhodné pro správnou životosprávu?
Nemusí být přímo nevhodné. Poněvadž je to také tak, že sušené ovoce – včetně sušených meruněk, brusinek, rozinek, datlí, fíků nebo švestek – obsahuje velkou porci výživných látek. Když se z ovoce odstraní voda, jsou výživné látky a vláknina koncentrovanější a například půl šálku sušených vypeckovaných meruněk obsahuje 4,7 gramu vlákniny, zatímco stejné množství vypeckovaných čerstvých meruněk má pouze 1,6 gramu vlákniny. Sušené ovoce je také bohatým zdrojem antioxidantů a kyseliny listové.
Dle jedné velké epidemiologické studie, do níž se zapojilo více než 13.000 jednotlivců, se přišlo na to, že ti, kdo konzumují sušené ovoce, mají lepší příjem živin (a nižší hmotnost) než ti, kdo ho nejedí. Ovšem jak jsme si zmiňovali výše, v sušeném ovoci jsou rovněž koncentrovanější i přírodní cukry. To ale nikoho nemusí příliš zneklidňovat. A pro sportovce, kteří potřebují rychle doplnit hladinu cukrů, to může být i užitečné. Problém to však může znamenat pro ty, kdo si pečlivě hlídají příjem cukrů, sacharidů či kalorií. Například šálek hroznového vína obsahuje 23 gramů cukru a 104 kalorií, ale šálek rozinek obsahuje 116 gramů cukru a 520 kalorií, tedy pětinásobek.
Dle nutričních specialistů může zdravý člověk denně sníst jeden a půl až dva šálky čerstvého ovoce. V případě sušeného ovoce jde zhruba o polovinu uvedeného množství. Ale například diabetici, kteří si během dne pečlivě sledují příjem sacharidů, musejí dodržovat jiná pravidla.
Sušené ovoce může být výživnou, praktickou a snadno přenosnou svačinkou k zakousnutí, zvlášť když je ovoce smíchané s ořechy. Svačinku si připravíte a nasušíte snadno a rychle v sušičce potravin Orava SU-103 A. Obsluha touho významného pomocníka pro uchovávání zdravých dobrot je velice snadná – stiskem jednoho tlačítka. Teplota je nastavena na univerzálních 50 °C a lze ji regulovat pomocí ventilačních otvorů. Plody můžeme vrstvit na pět mřížek, které je možné rozšířit až na sedm kusů.
Začněte si tedy s příchodem podzimu užívat sušených dobrot. Avšak opatrně -v případě, že si hlídáte kalorie, dávejte si pozor na denní příjem těchto ovocných dobrot.