Potřebovala jsem koupit těsnění do dveří, a tak se vydala do nejbližšího obchodu. Protože nejsem milovnicí velkých nákupních center, vybrala jsem si menší krámek nedaleko bytu. Sotva jsem vešla do obchodu, spatřil mě prodavač, vcelku sympatický, postarší muž. Jenže nic jsem nekoupila. Pan prodavač při pohledu na mě totiž nadobro zkameněl. Zřejmě jsem byla první žena, která do jeho obchodu kdy vstoupila.
Škatulkování se nevyplácí
Byla by to jen zábavná historka, ale o několik dní později jsem se v obchodě s domácími potřebami téměř srazila s mužem, který vypadal na pokraji zhroucení. Důvod? Z původního předsevzetí nakoupit si základní kuchyňské potřeby do nového bytu se stal boj o nervy a tak trochu i o zdraví. Přiznejme si to, i když se často bráníme stereotypům a „škatulkování“, většina z nás už občas sama na vlastní kůži poznala, jaké to je, ocitnout se v tom „jiném“ světě. Pro ty, kdo se neurazí, nabízím pár tipů, jak vybrat hrnce, tak, aby sloužily dlouho a k naprosté spokojenosti.

Rady, jak vybrat kvalitu
I když možná nákupem levnějšího nádobí krátkodobě ušetříte, s výsledkem příliš dlouho spokojeni nebudete. Nádobí z nekvalitního materiálu brzy šedne či jinak ztrácí barvu, přichází o svou funkčnost anebo se velmi brzo rozbije. Poohlédněte se raději po kvalitních hrncích z prvotřídní nerezavějící oceli, ideálně s tzv. sendvičovým dnem. To rovnoměrně rozvádí teplo, takže brání připálení jídla.

Příjemnou vychytávkou je i odměrka umístěná uvnitř hrnce a možnost mytí v myčce. U pokliček se dívejte na materiál (např. skleněná vám umožní kontrolovat pokrm i bez odkrývání), i na to, zda a jak mají řešené odkládání (zejména během vaření), popř. cezení či pojistky proti vzkypění. A chybu určitě neuděláte, když si rovnou pořídíte sady hrnců. Budete tak mít nejdůležitější základ (hrnec, kastrol a rendlík) a pak už jen dokoupíte to, co aktuálně potřebujete.
A co myslíte, jsou rozdíly, když vaří muž nebo žena? Přečtěte si tento rozhovor s autorem kuchařky pro muže, Janem Weisnerem.