Patříte mezi milovníky šťavnatých steaků a chutných masových špízů? Spojujete si léto s voňavou grilovanou zeleninou, kořeněnými rybami a exotickými pochoutkami? Pokud jste si odpověděli ano, pak určitě i vy neodoláte grilovací sezóně, které během léta propadá stále více českých domácností. Grilování zkrátka k létu patří a je pouze na vás, jak si s ním poradíte. Můžete se otravovat se starým a nefunkčním grilem nebo si užít luxusní grilování ve zdravější podobě. My jsme pro vás připravili deset tipů, jak vylepšit svůj grilovací um.
Experimentujte na ohni
Grilování nemusí znamenat jen naložené maso a zeleninu. Začněte si užívat výhod svého grilu a zkuste třeba grilované moučníky, kterými oslníte na zahradní party i grilovacím maratonu s přáteli. Abyste si grilování užili na maximum, je potřeba vědět pár základních informací. Grilování se totiž může provádět buďto přímo či nepřímo. Přímý proces znamená grilování na kratší dobu s žárem působícím přímo na maso. Tento postup je méně zdravý, protože dochází k odkapávání tuku z masa přímo na rozpálené uhlíky. U nepřímého způsobu přípravy se může jednat třeba o grilování masa v zapékací míse umístěné mezi dva zdroje tepla. Tato varianta se považuje za zdravější, ale přesto si lidé raději jednou za čas dopřejí šťavnaté masíčko přímo a klobásky z ohně.
- Pro perfektní výsledek z grilu je nutné začít u výběru masa. Tím ovlivníte celkové grilování, protože kvalita masa je rozhodující. Na gril je vhodné hovězí a vepřové, které obsahuje tuk. Kuřecí a libové maso grilujte vždy s kůží, aby byl výsledek na talíři neopakovatelným a chutným zážitkem.
- Před grilováním si připravte suroviny, klidně i několik hodin dopředu. Aroma i chuť masa se rozvíjí při pokojové teplotě, nezapomínejte však potraviny přikrýt papírovou utěrkou či ubrousky. Všechny suroviny by měly být co nejčerstvější.
- Maso rozhodně neomývejte, zbytečně tak přichází o svou barvu a chuť. Odstranění tučných částí masa je individuální záležitostí a nepoužívejte stejné nádobí na syrové a hotové maso, především pak u drůbeže.
- Při krájení se držte hesla „ na dva prsty“, protože maso silné centimetr nemá smysl grilovat. Zbytečně by se vysušilo a bylo tuhé, raději si maso nakrájejte na dva až tři centimetry, aby zůstalo uvnitř šťavnaté.
- Neméně důležitá je i marináda. Jste-li fanoušky kvalitních steaků, nemusíte marinádu používat. Patříte-li ale mezi labužníky, kteří rádi kombinují chutě, pak si připravte domácí marinády, které budou obsahovat čerstvě nasekané bylinky a méně množství soli, než jaké najdete v kupovaných a hotových marinádách. Pamatujte, že žádná marináda by neměla přebíjet chuť masa. To ovšem neplatí třeba u zeleniny, kterou je vhodné pokapat olivovým olejem a promíchat se směsí oblíbeného koření. Může obsahovat bylinky, sladkou papriku nebo ostré chilli papričky.
Při grilování se držte osvědčených zásad
- Při grilování masa používejte výhradně kleště. Vidličkou byste mohli maso rozpíchat a pak by vytekla všechna šťáva.
- Pokud si chcete užít zdravější grilování, vyzkoušejte například grily Weber s lávovými kamennými deskami pro přípravu jídel bez tuku.
- Hotové maso nechte chvíli odpočinout, aby se šťáva rozlila po celém steaku a pak už jen dochuťte kvalitní mořskou solí či pepřem. Podle mnoha odborníků není grilování příliš zdravé, především to na plynovém grilu a klasickém grilu na dřevěné uhlí.
- Zkuste si proto grilování trošičku ozdravit. Použít můžete například grilovací misky, které zamezují přímému styku masa s rozžhaveným topidlem. Teplota během grilování dosahuje v průměru 250 až 350 stupňů, zatímco uvnitř masa může být pouhých 70 stupňů.
- Maso grilujte minimálně deset minut, ale raději déle tak, aby bylo po okrajích krásně křupavé a uvnitř šťavnaté.
Ačkoli není grilování v žebříčku zdravých způsobů příprav jídel, patří k létu stejně jako opalování nebo dovolená u moře. Zpestřete si proto léto svým kuchařským uměním a máte-li výčitky, vyzkoušejte zdravější grilování. Využijte rovněž letních slev a pořiďte si kvalitní grily Weber za bezkonkurenční cenu!